Duyurular
enkutr

Diyarbakır 7. Kitap Fuarı kapılarını açtı

Diyarbakır 7. Kitap Fuarı dokuz gün boyunca kitapseverleri ağırlayacak. Fuara 160 yayınevi ve sivil toplum kuruluşları katılıyor fuar süresince panel, söyleşi, atölye çalışması ve çocuk etkinliklerinden oluşan 75 kültür etkinliği düzenlenecek.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası  desteğiyle Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliğinin organizasyonuyla, Diyarbakır 7. Kitap Fuarı kapılarını kitapseverlere açtı. Kitap Fuarının açılış törenine Diyarbakır Vali Vekili  Nihat Karabiber, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ercan Karakaş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Tüyap Kültür Fuarları Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, belediye başkanları, ilçe milli eğitim müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan DTSO Başkanı Kaya, 2018 yılında gerçekleştirilen fuara 110 bine yakın ziyaretçinin katıldığını söyledi.  Kaya, “Kitap Fuarı Diyarbakır’ın dokusuna ve ruhuna uygun bir fuar. Bölge merkezi konumunda olan Diyarbakır fuarlar açısından da önemli bir bölgesel çekim merkezi durumunda” şeklinde konuştu.

Kaya, kültürel zenginliğe sahip bu kentte her yıl düzenlenecek kitap fuarları ile bölge insanına, farklı kültürlere dokunulduğunu, düzenlenen kültür sanat etkinlikleri ile bu zenginliğin bölge halkı ile birlikte paylaşıldığını aktardı.  Coğrafyamızın kırılgan yapısına da değinen Kaya, fuarları yerelde sağlanan işbirlikleri ile çok daha güçlü bir şekilde organize ettiklerini ve bu yerel sahiplenme ile her yıl fuar sayısını, katılımcı ve ziyaretçi sayısını arttırdıklarını aktardı.  Kaya kitap fuarının bu yılki hedefinin 200 bin kişi olduğunu belirterek, kentte Diyarbakır Valiliği desteği ve özel okulların katılımı ile düzenlenecek olan öğrenci gezilerinin de önemini vurgulayarak, aileleri, öğrencileri, kitapseverleri fuara davet etti.

Açılışta konuşma yapan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk kadim topraklarda kitap fuarı düzenlemekten duydukları memnuniyeti dilere getirerek, fuarın 9 güne çıkarılmasına destek sunan DTSO başta olmak üzere yerel kurumlara teşekkür etti. Kocatürk “Dünyada yayıncılık anlamında 6. Sıradayız. Yaşanan kağıt krizine rağmen kitap üretmeye devam ediyoruz. “ dedi.

Ülkemizde okuma kültürüne de değinen Kocatürk, okuma alışkanlığı olan bir çocuğun anlama süresinin 13 saniye, okuma kültürü olmayan bir çocuğun ise 45 saniye olduğunu belirterek, özellikle kamu kurumları ile birlikte okuma kültürünün geliştirilmesi için çalışma yapılmasını özellikle vurguladı.

Daha sonra konuşan Diyarbakır Vali Vekili Nihat Karabiber, Diyarbakır’ın yazılı kültürün ilk izlerini taşıdığını, bir kültür başkenti olduğunu dile getirerek, ilde yeni bir fuar ve kongre merkezi kurulması çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

Diyarbakır Kitap Fuarı 9 gün boyunca her gün 10.00 ile 19.30 saatleri aralığında ziyaretçilere açık olacak.