Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO )ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlüğü işbirliğiyle “Diyarbakır – IKBY Dış Ticaret Çalıştayı” düzenlendi.
Bir Otelde düzenlenen çalıştaya Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, Erbil Ticari Ataşesi Zihni Tuğrul, Erbil Gümrük Ateşesi Ersoy Cete, GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, İpekyolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden, Habur Gümrük Müdürü Ali Gökdemir, Exımbank Bölge Müdürü Metin Çelik, çok sayıda iş insanı ve kurum temsilcisi katılım sağladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Odabaşı,” Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sorunların bölgemizi de olumsuz etkilediği hepimizin malumu. Ancak biz bölge sanayicileri ve iş insanları olarak buna benzer çok badireler atlattık, bunu da mücadele azmimiz ve yaratıcı çabalarımızla atlatacağımızdan eminim. Burada özellikle komşumuz Irak’la olan ticaretimizin giriş kapısı ve büyük bölümünü oluşturan IKBY bölgesindeki ticari partnerlerimizi Win – Win yani kazan – kazan yoluyla daha aktif hale getirip onlar aracılığı ile Irak’ın diğer bölgelerine ve hatta onların ticari yeteneklerini kullanıp Arap dünyasının diğer pazarlarına ulaşabiliriz. Böylelikle pazarımızı hem genişletmiş hem de çeşitlendirmiş olacağız” dedi.
“Böyle bir çalışmayı IKBY’de de yapacağız”
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Irak’la yapılan ihracatın önemine değinerek, “Şu aşamada Suriye’deki gelişmeler ihracatımızı tamamen Irak’a çevirmemize neden oldu. İlimiz, bölgemiz ihracatının neredeyse yüzde 65’i Irak’la yapılan ihracattır. Bugün 200 milyon dolar civarında Diyarbakır’ın ihracatını sayısal olarak listede görüyoruz ama dönüp baktığımız zaman reel anlamda bir milyar dolara yakın bir ihracatımız var. Ama fiziki koşullar, bürokratik engeller, yapılan uygulamalar nedeniyle ihracatçılarımızın önemli bir kısmı ihracatını, Diyarbakır üzerinden değil de Mersin, İstanbul gibi farklı illerde yapmak zorunda kaldılar. Biz tamda bu çalıştayı bu amaçla yaptık. Yani yerelde sizin yaşadığınız sorunların gerçek anlamda da muhatabı bu masanın etrafında. Burada sizler konuşacaksınız yaşadığınız sorunları söyleyeceksiniz. Katılımcılar da bu konuda sizleri aydınlatacak. Bir yıl önce kapıda 6 saat – 7 saat beklemeler vardı. İhracatta sorunlar vardı. Gerek konsolosluktaki ticari ve gümrük ataşelerimiz, gerek ipekyolu gümrük bölge müdürümüz herkes taşın altına elini koydu ve gerek personel anlamında gerekse de geçiş anlamında artışlar nispeten bir rahatlatma sağladı. Bu anlamda hepsine DTSO olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün buraya bu çalıştaya katılıyor olmaları çözüm odaklı olduklarının bir göstergesidir. Türkiye’de belki bu tarz çalışmalar az yapılıyordur ama bizim bölge için tamda böyle bir çalışma gerekliydi. Böyle bir çalışmayı IKBY’de de yapacağız. Oradaki alıcıları bir araya getireceğiz, orada yaşadığımız sorunlarla ilgili yapacağız. Bu çalışmanın ülkemize ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum.
Erbil Ticari Ataşesi Zihni Tuğrul ise, Irak’ın en çok ithal ettiği kalemlerde paylarının çok düşük olduğunu kaydetti. Tuğrul, “Irak’ın Türkiye ihracatı için büyük önem taşıyor, Irak’ta yaşanan siyasi istikrar ve çatışmaların bu ülkeye ihracatı etkiledi. Irak ekonomisinin petrole dayalı, petrol fiyatının yükseldiği dönemde ithalatta artıyor. Irak’ın günlük 4,5 milyon varil petrol üretimi yapıyor, Irak’ın IMF programı uygulaması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşadı. Irak şubat ayından itibaren tek gümrük uygulamasına geçti. Irak’ın güneyine gidecek ürünlerde çifte verginin kalkması ihracatımızın artacağı yönünde sevindirdi ancak öyle olmadı. Gümrükler yükseldi, yerli üretim bahanesiyle bazı ürünlerin ithalatına yüksek vergiler getirildi. Irak ile bir ticaret anlaşması yapılması için Bakanlığımız ön çalışma yapıyor. Özellikle en büyük ihracat kalemimiz olan mücevherat. Bu kapsamda altın sektörü çok önemli. Dubai’de vergilerin yükseltilmesinden dolayı oradaki tüccarların Türkiye’ye geldiğini biliyoruz. Bunun avantajını ele geçirebiliriz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından çalıştay soru-cevap şeklinde devam etti.