“Zerzevan Kalesi ve AB Kültürel Miras” Etkinlikleri Başladı…

Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği ATURJET öncülüğünde, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET), Akdeniz Turizm Vakfı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Diyarbakır BYK, Dünya Seyahat Acentaları Birliği Federasyonu (UFTAA), Diyarbakır Ticaret Borsası, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi işbirliğinde gerçekleşen Dünya Uygarlığını Şekillendirmiş Kent Diyarbakır “Zerzevan Kalesi, Mithras Tapınağı ve AB Kültürel Miras” Etkinlikleri başladı.

Etkinlikler çerçevesinde gerçekleşen Panele Diyarbakır Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) Başkanı Tijani Haddad,  Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (ATURJET) Başkanı Delal Tahsin Atamdede ve Başkan Yardımcısı Nilgün Şirin, Dünya Seyahat Acentaları Birliği Federasyonu (UFTAA) 2. Başkanı Çetin Gürcün, SKAL International Genel Sekreteri Can Arınel, Akdeniz Turizm Vakfı Genel Sekreteri Andrew Agıus Muscat, AB Türkiye Delegasyonu Destekli “Şanlıurfa`da Tarih Yeniden Canlanıyor” Projesi Takım Lideri Mary McKeon ve Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun konuşmacı olarak katıldılar.

Açılış konuşmaları Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) Başkanı Tijani Haddad ve Diyarbakır Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar tarafından yapılan Panele çok sayıda sektör temsilcileri katıldı.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve DTSO AB Bilgi Merkezi`nin de desteklediği etkinlikte, yaptığı konuşmada;

“İlimiz ve bölgemizin tanıtımına muazzam katkısı olacağına inandığımız bu etkinlikler dizisinde sizleri kadim kentimizde aramızda görmekten büyük memnuniyet duyduğumu özellikle belirtmek isterim”dedi. 

Kaya; ”Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine gelişimizin henüz iki haftası oldu ancak ilimizin başta ticaret, sanayi ve turizm olmak üzere birçok alanda gündeminin çok yoğun olduğu görülmektedir ve bizler de Oda Yönetim ve Meclisi olarak bunun farkındayız. Başta temsil ettiğimiz iş dünyası olmak üzere kent dinamikleri kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak ortak akıl üretip çözmemiz gereken sıkıntıları hep birlikte aşmak arzusundayız.” diye belirtti.  

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kadim topraklara ayak basarak, kendinizi adeta zaman tünelinde hissedeceksiniz. 

Kaya sözlerini şöyle sürdürdü; Bilindiği gibi, tarihi “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı” 04 Temmuz 2015 tarihinde onaylanarak “UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi”ne girmiştir.    

Ayrıca Diyarbakır`ın Silvan ilçesinde bulunan “Silvan Malabadi Köprüsü de 2016 tarihinde “UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesi”ne alınmıştır.

Ancak daha Dünya Kültür Mirası listesine alınabilecek birçok potansiyel varlığımız bulunmaktadır. Bunların bazılarını bu program çerçevesinde bizzat ziyaret ederek birlikte görme fırsatı yakalayacağız.

Bilindiği gibi, 2018 yılı, Avrupa Kültürel Miras Yılı seçilmiş ve İtalya Milan’da 7 Aralık 2017’de düzenlenen Avrupa Kültür Forumu’nda resmi olarak başlatılmıştır. Kültürel miras, ortak tarih ve değerlerimiz aracılığıyla Avrupa’yı birbirine bağlar. Aynı zamanda kültürel geleneklerimizin zenginliği ve çeşitliliğini de temsil eder. Kültürel mirası yalnızca geçmişten kalan bir miras olarak düşünmemek gerekir, zira ilerlememize ve geleceğimizi tasarlamamıza destek olur.

Bugünkü toplantımızın ana gündemi olan Roma İmparatorluğu`nun doğudaki sınır garnizonu olan “Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağıi”nın tanıtımını yaparak sahip olduğumuz kültürel mirasın başta İlimiz, Ülkemiz ve Avrupa Birliği hatta tüm Dünya Kültürel Miras envanterine çok önemli katkılarda bulunmaktayız. 

İşte tam bu noktada siz değerli Dünya Turizm Duayenlerinden istifade edeceğimiz pek çok konu ve tüyo bulunmaktadır. Bunları bize aktarmada cömert davranacağınızdan eminiz. 

Zira, bu gibi yerler sadece bizim değil, sizin de değildir, geçmiş kuşakların olduğu gibi, şimdi bizim, gelecekte de gelecek kuşaklarındır, yani herkesindir. Dolayısıyla, bu gibi tarihi ve kültürel değerler Dünya Kültür Mirası olarak herkesindir ve herkesin de bunlara sahip çıkması gerekmektedir.   

Bununla birlikte Dünya Turizmine yön veren kıymetli duayenlerimizden ilimiz ve bölgemizin tanıtımına sundukları çok değerli katkılarının sürmesini bekler ve bu vesileyle her zaman ilimizde ağırlamaktan onur duyduğumuzu belirtmek isterim. 

Yorum Yaz