Buradasınız: HaberlerDiyarbakır’da Tarım Zirvesi Gerçekleşti

Diyarbakır’da Tarım Zirvesi Gerçekleşti

Hürriyet Gazetesi ve Deniz Bank işbirliğiyle yapılan Tarım Zirvesi Diyarbakır’da gerçekleşti. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya zirvede bir konuşma yaptı.

Tarım Zirvesi’nde açılış konuşmasını yapan Demirören Medya Gazete Reklam Satış Grup Başkanı Gürcan Korkmaz, tarımın Türkiye'nin hem stratejik, hem de en önemli sektörlerinden biri olduğunu ifade etti.

Denizbank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak ise, tarımın tarihte ilk izleri Diyarbakır'da rastlanıldığını dile getirerek, Diyarbakır'ın tarımsal cazibe olması yönünde hiçbir engelin olmadığını söyledi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, konuşmasına Hürriyet Gazetesi ve Deniz Bank’a Diyarbakır’da düzenlediği Tarım Zirvesi’nin tarımsal üretime katkı sağlamasını dileyerek, tarımsal üretimin sadece gıda ve giyim olmadığını, bunun yanı sıra; istihdam, sanayiye hammadde ve iç dış ticareti temel dinamiği olduğunu söyledi.

Kaya, daha düne kadar “tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri” olmakla övünürken bugün saman bile ithal edilen bir ülke olduğumuza dikkat çekti. Kaya, tarımın ilk izlerinin Ergani Çayönü’nde görülmesine, koyunun ilk olarak burada evcilleştirilmesine rağmen ve bunlarla övünürken geldiğimiz noktanın kabul edilmesinin oldukça zor olduğunu ifade etti.

Kaya, Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü 2013 verilerine göre Diyarbakır’da toplam tarım arazisinin 625 bin hektar olduğunu, bunun ancak 166 bin hektar sulandığını söyleyerek, bunda da büyük payın çiftçinin kendisinin suladığı alanlardan oluştuğunu ifade ederek vatandaşın kendi göbeğinin kendisinin kestiğini söyledi.

Kaya, tarımsal üretimi artırmak için bazı önerilerde bulunarak sözlerini noktaladı. Kaya’nın önerileri şu şekilde:
1) Tarımsal üretimi arttırmak amacıyla çiftçilere yönelik devlet destekleri üretim endeksli artırılmalı.
2) Girdi maliyetlerini arttıran ana unsurlardan olan gübre ve akaryakıt fiyatları ve bunlara bağlı ÖTV ve KDV bir an önce düşürülmeli.
3) Çiftçilere yönelik krediler uzun vadeli ve düşük faizle verilmeli,
4) Kırsal kalkınmayı teşvik edecek hibe programlarına daha fazla kaynak aktarılmalı ve bu konuda çeşitlenmeye gidilmeli.
6) GAP kapsamında yapımı devam eden sulama amaçlı projelere yeterli kaynak aktarılarak ivedilikle tamamlanmalı,
7) Hayvancılığın geliştirilmesi için mera ıslah çalışmaları arttırılmalı ve köye dönüş ile birlikte bu değerlendirilmeli.
8) Su ve toprağın doğru kullanımı konusunda eğitim, modern üretim teknikleri ve kooperatif tipi örgütlenmeler olmazsa olmaz olarak yapacağımız işlerin başında geliyor.

Daha sonra konuşma yapan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır’ın eskiden beri tarım alanında ilk ve lider olduğunu, aynı zamanda sınırlarının dışına taşan bir etkisinin bulunduğunu belirtti. Vali Güzeloğlu, tarımın bölgede en önemli sektör olduğunu ve stratejik olarak ciddi bir konumda bulunduğunu belirtti.

Son olarak zirve de düzenlenen panelde Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğan moderatörlüğünde; Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ve Denizbank Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Pervin Dinçer Altuner konuşmacı olarak yer aldı.